Оригиналът: The Ghosts of Internet Time

от Анди Орам
17 декември 1999 г.

В мутном светлина на зората аз заволновался звук аз не чух за дълго време. Нестабилно ковыляющего към пиърсинг пиу, аз-извика: „защо това е най-старата програма на Unix! Че странна малка програма—обсъдени на екрана Дъглас Хофштадтер в Метамагична тема—че се поставя началото на чат за незабавен обмен на съобщения“. В отговор на писмото на мига зелен монитор, аз бързо влязох да се свърже с духа и натисна клавиша за връщане.

„Това е Призрака на Онлайн миналото“, – пише ми мистериозния репортер. „НСА, мак, Кастро. Аз ще ви покажа Интернет в своята славна младост. Инструменти са неудобни, но ние всички учил малко и се е научил да се разбере средни ние използвахме; и е толкова прекрасно общност, сме създали!“

Спомних си, че призракът е говорил. Вярно е, че 99% от всички новини ескалира в философски гети между леваками и либертарианците, и три четвърти от всички предупреждения разпространен са фалшиви, но въпреки това ние все още използват невероятната сила на незабавно разпространение по целия свят, за да изпълни някои впечатляващи кампания. Lotus е доста голяма компания, когато Интернет-протест направили това да си продукт на базата на потребителските разходи.

„Слушай, Анди, ти си бил по-идеалистичен тогава също“, – напутствовал призрак. „Беше време, когато сте допринесли за свободен софтуер проекти. Погледнете датата на тези файлове“. Поток на файла имена, дати и размери стекал моя екран.

Аз съм крив, погледна към смътно познат Формат. „Да, тези дата на старите. Където ти си изкопал този списък?“

„Арчи“, пише призрак.

„О, дух,“ аз съм отстранен. „Какво се е случило с пламък Онлайн общност? Защо толкова малко нови потребители да се разбере това?“

„За какво очаквате, когато АНС е взел за основа?“ плюе призрак. „Кантер и Сийгъл, на око бонбони, стрийминг мултимедия“.

„Но просто търговска употреба не е лошо“ – отговорих аз. „Когато хората да се доверят достатъчно средства, за да постави самия материал, от който са направени живот там, той навърши пълнолетие. Организации с нестопанска цел могат да бъдат самостоятелно търсене на информация скряг точно като за печалба организации“.

„Проклет частния сектор гегемонизм—“

„Шарлатанство. Чувал съм, че по-рано; ти залагаш ме да спи“, аз вкара, и сякаш, за да даде достоверността на това твърдение падна в забрава още веднъж.

След това се събудих в бесен пристъп на разговор. Това беше, като че ли някой започва няколко десетки риалплеер-RealPlayer нишки едновременно. В приказки много вложителите са принудени да изоставят всякаква надежда за разбиране. „Може ли някой да оправи този!“ Заплаках.

Идва при мен за помощ, а гласът се издигна над останалите. „Добре дошли дебат за политиката в Интернет. Като призрак Интернет С настоящето, аз трябва да следват ги всички“.

„Какво казват?“ Аз се изисква.

„Искаш да кажеш: че те твърдят, че говориш, или че те всъщност говорим?“

„Мисля,“ отвърнах аз,-благодаря ви.

„Ами“, обясни призрак, „те си мислят, че те казват кои от старите правни модели за прилагане на революционно нов пространство“.

„Звучи доста безсмислено“.

„Ето защо толкова малко се притеснява да слушат. Но в действителност, че те говорят за широчина на честотната лента“.

„Да, чух за това—не е тъмно влакно за решаване на всички?“

„Това панацея на 90-те години“, – прекъсва призрак презрително. “ съвременната тенденция е пакетна радиовръзка. Но аз говорех не за физическа честотна лента на всички. Имах в предвид контрол. Кой има сила използване на Интернет? Той има работа за бедстващите или само цените на акциите за богатите? Общности растат спонтанно около велики произведения на творчество или те трябва да плащат комисионер? Ако данъкоплатецът научно-изследователски да се продават за стотици долара в документа или безплатно достъпни за всички? Кой може да бъде стига просто иска име—големи корпорации или малки глас?“

„В името на Бога,“ аз-извика: „защо хората не казват за проблеми на пътя!“

„Малко се опита да“ – отговори призракът, – но след като започнете да внимателно разглеждане на правните, социалните и изпълнението на последици, отговорите ви така добре, технически.“

Аз исках да питам повече, но духът ми каза: „истински е краткотраен. Аз трябва да си тръгне; Призракът на бъдещето на Интернет ще тук вместо мен“.

Вълнението ме хвана. „За духа на бъдещето на Интернет,“ аз извика: „покажи ми, че величието на среден все още може да предложи!“

Някой ме хвана за ръка и влачат ме през лабиринти тракане на улицата под сиво небе, където няма същества на протектора и не шевелилась. „Къде е бъдещето на Интернет?“ Аз накричала. „Къде всички подевались?“

„Интернет не е“ – каза ми попутчик, навеждане и прошарени.

„Как е възможно това—че може да го замести дарове?“

„Международните финансови институции собственнического спътникова мрежа, въвеждане и непроницаем. В развлекателни компании съобщение програма 6500 в седмицата, всичко е строго дозируют килобайта и се филтрира, за да се изолира спорен съдържание. Електрически компании, които винаги са контролирали крайната тръби, и поради това в крайна сметка чрез контролиране на средни стартиране мрежа, която включва устройството в домашни условия. Всички доставчици искам вграден в мощни схеми струва ният Пени, софтуер и култура, които го придружават остаряла. По този начин, има много отделни мрежи, всяка специализирана и трудно се контролира“.

„Ами демокрацията? А какво ще кажете за публично пространство? Има форум за средния гражданин?“

Набръчкана стар Призрак лицето на пукнатини за пръскане, кухи да се смея. Форум“? Вие искате в този форум? Аз ще ти дам един милион от тях. Всеки път, когато консолидираните счетоводни услуги, Inc. или Скандитек поставя нов елемент в техните МЕДИИ, те оставят пространство за зрители на пост реакции. И те пост, и пост, и длъжност. Никой не може да следите дебат…“

„Забравил“, – аз въздъхна. „Хората са забравили, че Интернет възможността за обсъждане и общността; те прибягват до прекалено прагматичен и безлична подход, разпокъсани протоколи и МЕДИИТЕ по този начин, за да се премахне от човешкия фактор. Какво мога да направя за да се предотврати това, Призрак? Кажи, какво да направя, когато аз ще се върна към моя сегашния живот!“

Но мъглата пронесся над сцената и ръката на Призрак Интернет на бъдещето се приплъзва незабелязано от моите. „Аз растворяюсь“, – това е прошепна. „В Интернет-това е въпрос…“

И така събудих се, но лежах със затворени очи и се обърна към моя три призраци, в моите мисли: „аз обещавам, че ще учат уроци вие днес научи!

„Призрак мрежа миналото, аз ви обещавам, че ще научите за технологиите, които влияят върху живота ми, така че аз мога да ги контролират.

„Призрак мрежата на настоящето, ще се говори с обикновени хора ежедневните проблеми, които са засегнати в Интернет политиката. И аз ще го използвате, за да се справят с реални проблеми: расизъм, разлика в доходите, война екологичен колапс.

„Най-накрая Призракът на бъдещето на Интернет, аз винаги ще настояват, че Интернет-това е повече от средство за пренос на данни—това е мястото за изграждане на общност“.

И ден тепърва започва.


Анди Орам – редактор в O’Reilly MEDIA. Тази статия представлява само своите възгледи.

Статия е първоначално публикувана в онлайн списанието Web Review.